Image

PN Chaufförskola

”Att gå en utbildning som varar i bara 12 veckor och garanterar jobb efteråt, var utan tvekan det bästa beslutet jag har tagit”.

Mikael är nyexaminerade från vårt reskill-program PN Chaufförskola, där han på bara 12 veckor fick möjligheten att utbilda sig till yrkeschaufför.

Läs mer om Mikael och hans tankar om programmet här nedan!

Läs mer om PN Chaufförskola
Image
Hur fick du för första gången höra om programmet och vad var din känsla?

Under min tid i militärtjänsten testade jag att köra lastbil, vilket väckte intresset för en karriär inom transport. Men det är svårt att byta yrke på egen hand, särskilt med kostnaderna för att ta körkort för tyngre behörigheter. Dessutom är det svårt att lämna ett befintligt jobb för något nytt. Jag hittade programmet via en annons och blev imponerad av hur seriöst och gediget det verkade. Eftersom de erbjöd betald utbildning och en garanterad arbetsplats, kände jag att det var en “no brainer” att hoppa på.

Vilka fördelar ser du med upplägget Accelerated Learning?

Att gå en utbildning som varar i bara 12 veckor och garanterar jobb efteråt, var utan tvekan det bästa beslutet jag har tagit. Även om programmet var kort och intensivt, upplevde jag att den hade en väldigt hög kvalitet. En av de främsta fördelarna var att allt redan var förberett för mig. Jag behövde inte oroa mig för att leta efter en trafikskola, betala för utbildningen eller hitta ett jobb efteråt. Allt jag behövde göra var att fokusera på mina studier och ge mitt bästa.

Image
Var det några särskilda moment under utbildningen som varit extra lärorika?

YKB (Yrkesförarkompetens-utbildning) ger så mycket. Jag hade en fantastisk lärare som förklarade allt på ett enkelt sätt. Han var mån om att lära mig hur trafikregler och bestämmelser fungerar i praktiken, vilket gav mig mervärde till det jag kunde läsa på egen hand. Det var ett stort fokus på säkerhetsfrågor och jag fick tänka till kring konsekvenser och vidden av att arbeta på ett säkert sätt, det handlar inte bara om mig när jag är i trafiken. Jag har med mig min lärares ord när jag är ute på vägarna och känner en trygghet i att jag alltid kan ringa till honom.

Hur ser du på framtiden inom yrket och din personliga utveckling?

Jag vill stanna i branschen. När jag började som snickare tycke jag att det passade mig, men när jag började chaufförskolan var det som att hitta hem, varför har jag inte gjort detta från början? Det underlättar att jag känner ett syfte med det jag gör. Hade inte denna möjlighet funnits, hade jag troligtvis inte tagit steget. Allting klaffade för mig. Framtiden i branschen är dessutom mycket ljus. Många företag söker chaufförer och vi har stora möjligheter framför oss

Vad skulle du vilja skicka med för tips till personer som funderar på att bli yrkeschaufför?

SÖK! Har du minsta intresse för att köra, intresse för bilar eller lastbilar kommer du inte ångra dig. Det är väldigt roligt, kan vara krävande men lärorikt. De tre månader du har utbildning väger upp till varje dag du kör. Som yrkeschaufför behöver man vara bekväm med att jobba ensam och lösa problem, jag tycker det är jätteskönt att jobba ensam, uppskattar att få ha det på mitt sätt men samtidigt alltid kunna ringa kollegorna när jag behöver stöd. Om du funderar på att söka, gör det!